Sanimonitor

Mobiele waterzuivering voor evenementen

Plaats: festivals en tijdelijke evenementen in Vlaanderen

Doelstelling: impact afvalwater op waterlopen en/of transport afvalwater verminderen bij tijdelijke evenementen

Schaal: 50-200 i.e.

Onderzoeksperiode: eind 2017- 2021

Toegepaste technieken:

 • Mobiel helofytenfilter

Toelichting project:

Jaarlijks worden er in het buitengebied honderden evenementen georganiseerd met grote bezoekersaantallen, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Op al deze evenementen worden mobiele toiletten, eettentjes/foodtrucks, douches en dergelijke geplaatst. Vaak lozen die gewoon op het oppervlaktewater, of het afvalwater wordt afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Vlaanderen zet nu in op het lokaal zuiveren ervan. Met het mobiele helofytenfilter wordt grijs afvalwater (douches, wasbakken) ter plaatse zodanig gezuiverd dat lozing in waterlopen geen probleem meer is. Grijs afvalwater is een groot deel van het totale afvalwater. Dit hoeft hierdoor niet meer met vrachtwagens verplaatst te worden naar een RWZI. Dat scheelt veel CO2-uitstoot en overlast.

 Afbeelding - HelloWater mobiele zuivering // hellowater_mobiele_waterzuivering.jpg (93 K)
 Afbeelding: Mobiele waterzuivering | Bron: HelloWater

Het mobiele plantenfilter is uniek in Vlaanderen en Nederland. Het afvalwater stroomt van boven naar beneden door het filter heen en wordt onderweg door de biologische werking gezuiverd. Bovenop het systeem bevinden zich bloeiende bloemen, die de biologische zuivering bevorderen en voor extra biodiversiteit zorgen.

Het systeem werd ontwikkeld in het meerjarige I-QUA project ECOZ-mobile. Hierin werkten kennisinstanties samen met technologieleveranciers om tot een innovatief eindproduct te komen. In 2021 liep het I-QUA project ten einde. De conclusie was dat het concept werkt, maar dat er weinig vraag was uit de sector. Dit was in tijden van de COVID-19 pandemie. Inmiddels is er meer interesse.

Het idee wordt nu verder uitgevoerd door technologieleverancier HelloWater. In de zomer van 2022 werd het concept toegepast op Festival Dranouter en Festival Paradise City, waar samen 120 m³ grijs afvalwater lokaal werd gezuiverd.

Gemeente

Zwevegem

Leverancier
 • HelloWater
 • Contact

  Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Recreatie
  Type afvalwater
  • Grijs water (spoel- en waswater)

  Terug